07.09.2017

Fremtidens fôringssystem i oppdrettsnæringen

AKVA group har det siste året brukt mye tid og ressurser på å utvikle et verktøy som skal gjøre fôringsprosessen i oppdrettsanlegg enklere, raskere og mer oversiktlig. Resultatet er Flexible Feeding, og dette produktet blir omtalt som «revolusjonerende» og «det største som har skjedd innen fôring på mange, mange år».
conveyor prinsipp 01– Enkelt forklart er det vi har gjort å kombinere to systemer som aldri tidligere har blitt brukt sammen på denne måten i oppdrettsnæringen. Et kjedeconveyor-system, likt det som er brukt i mange andre industrier, er tilkoblet sentralfôringssystemet Ole Molaug utviklet i 1980 og går via buffertanker til merden. Dette gir mulighet til å hente ut fôr fra en hvilken som helst silo til nøyaktig den merden som trenger det, og det er en stor fordel for oppdretteren, forklarer Tore Obrestad, teknisk sjef i AKVA group.

Effektiv fôrhåndtering
I dag er det nemlig vanligvis slik at hver enkelt merd er koblet til én spesifikk silo via én fôringslinje. Det skaper utfordringer med logistikk, og gjør at man må bruke mye tid på å flytte fôr fra en silo til en annen om man skal mate smolt eller trenger spesialfôr i en merd.

– Med Flexible Feeding-systemet henter man fôr fra en valgt silo til en buffertank, og deretter går det ut i merden. Dette gjør fôringsprosessen mye mer effektiv, og gjør det mye enklere å bruke flere fôrtyper, ulike pelletstørrelser og lignende, fastslår Jan Rune Erikstad, prosjektleder og produktsjef for fôringssystemer i AKVA group, og påpeker at dette systemet også løser utfordringer rundt ballastering på fôrflåter ved å ha fullstendig oversikt over hvor mye som sendes fra hvilke siloer til buffertankene.

Kundene venter spent
Prinsippet bak denne fleksible løsningen ble forklart for 40 oppdrettere under VM i skiskyting i Hochfilzen i februar, og Tore Obrestad forteller at tilbakemeldingene der var meget gode.

– Alle oppdrettere vi har snakket med om dette har vært veldig positive, og dette er definitivt et system mange er lystne på. Vi har allerede kunder som har tilrettelagt for dette og får jevnlig forespørsler om når det er klart, men vi er litt tilbakeholdne og skal sørge for at det fungerer som ønsket før vi sender det ut i verden, sier Obrestad.

Vil bli den nye standarden
Flexible Feeding, som skal presenteres under Aqua Nor-messen i Trondheim i august, har siden starten av juli blitt testet ut hos Alsaker Fjordbruk. Det var herfra kommentarene kom om at man var vitne til en revolusjon og det største som har skjedd innen fôring på mange, mange år.

– Det er store ord, men jeg er ganske sikker på at det stemmer. Jeg vet ikke om noe annet som kan ha like stor innvirkning på hvordan fôr håndteres. Det er i hvert fall utrolig kjekt å høre positive tilbakemeldinger, og nå skal vi skape et produkt som svarer til de forventningene. Jeg har troen på at i hvert fall 50 prosent av alle nye flåter vil ha dette systemet i fremtiden, sier Jan Rune Erikstad, som står bak oppfinnelsen.

– Vi er veldig positive til dette systemet. For all del, det har vært noen barnesykdommer, slik det alltid er med ny teknologi, så jeg vil ikke skryte det opp i skyene ennå, men jeg har troen på at AKVA group vil finne løsninger på utfordringene. Da vil dette systemet virkelig kunne være veldig tidsbesparende i oppdrettsnæringen, og det er positivt for både ansatte, fisk og bunnlinjen, forteller Hans Helge Vik, produksjonsdirektør hos Alsaker Fjordbruk.

Trinnvis utvikling
Flexible Feeding skal nå installeres hos to andre valgte kunder, slik at AKVA group kan få tilbakemeldinger om hvordan det fungerer og gjøre justeringer. I tillegg bygges det opp en egen testlab hos AKVA group på Bryne for feilsøking og forbedringer.

– Vi tar dette skritt for skritt til vi står i mål med et godt resultat. AKVA group sin jobb er å skape produkter og løsninger som gjør hverdagen enklere, bedre og mer effektiv for oppdrettsnæringen. Flexible Feeding-systemet er et glimrende eksempel på det, og jeg gleder meg til det videre arbeidet, samt å kunne fortelle kundene våre mer om hva de kan vente seg av dette produktet, avslutter Tore Obrestad.