30.11.2017

Investerer for framtiden

Det australske oppdrett- og fiskeforedlingsselskapet Huon Aquaculture satser stort i et av verdens mest værutsatte områder. Nye fôrflåter og notvaskere fra AKVA group blir viktig for å nå ambisjonene.
huon-4James Bender, leder for forretningsutvikling i Huon Aquaculture, var nylig på besøk på AKVA groups hovedkontor på Bryne. Her fortalte han hvor viktig innovasjon og bruk av ny teknologi har vært for å utvikle familiebedriften.

– Vi tror våre fasiliteter i Storm Bay, i den sørlige delen av Tasmania, er verdens mest eksponerte oppdrettsanlegg. Både røft klima og en stor populasjon av aggressiv sel skaper utfordringer som vi må løse. Dette, kombinert med at Australia rent geografisk befinner seg langt fra mange utstyrsleverandører, har ledet oss til å drive med innovasjon på hjemmebane og lete etter ny teknologi over hele verden, sier han.  


Huon Aquaculture opererer et av verdens mest eksponerte oppdrettsanlegg; Storm Bay i den sørlige delen av Tasmania.
 

Huon Aquaculture sendte nylig 14 ansatte til Aqua Nor, inkludert James Benders far, administrerende direktør og med-grunnlegger Peter Bender.

– Vi er konstant på jakt etter ny teknologi og reiser ganske ofte til Norge for å besøke og lære fra våre kollegaer i bransjen, sier James Bender.


James Bender (t.h.) var nylig på besøk til AKVA groups hovedkontor på Bryne. Her blir han vist rundt av Per Andreas Hjetland, COO i AKVA group. 


Siden selskapet ble startet for 30 år siden, har Huon Aquaculture bygd seg opp til å bli en betydelig aktør. I dag produserer de over 24.000 tonn laks og ørret i året, og har nylig, med støtte fra de lokale myndighetene, startet opp forsøk med oppdrett av Yellowtail Kingfish cirka seks kilometer utenfor kysten av New South Wales. Selskapet har også passert 1,5 milliarder kroner i omsetning (250 millioner australske dollar).

Mer enn 80 prosent av fisken blir solgt på hjemmemarkedet. Resten blir eksportert til andre land i Asia. Forretningsutvikleren ser store muligheter for ytterligere vekst.


Selskapet har to FNC8-notvaskere (Flying Net Cleaner) fra AKVA group og har nylig bestilt seks nye. Fire av de nye FNC8-notvaskerene skal bygges inn i spesialbygde fartøy. ROV-teknologien gjør bedriften i stand til effektivisere driften. 


– Målet for de neste årene er å øke volumet med 10 prosent årlig for å møte økt etterspørsel i hjemmemarkedet. Vi gjør betydelige investeringer i teknologi som er tilpasset våre forhold og som vil hjelpe oss med å innfri ambisjonene vi har for selskapet. AKVA group er en av våre nøkkelleverandører og vi har et godt samarbeid. I løpet av de neste fire årene, skal de levere fire AC 600 fôrflåter til oss. Vi har for øyeblikket én Sperre 10k ROV og to FNC8 notvaskere. Neste år får vi ytterligere seks FNC8-vaskere; to i januar og to i midten av året, som skal bygges inn i spesialbygde fartøy, forteller forretningsutvikleren og legger til:

– Vi ønsket å fornye en del av utstyret vårt og syntes AKVA groups teknologi så veldig lovende ut. Fôrflåtene blir spesialbygd for våre forhold med ekstreme værpåkjenninger og skal opereres ubemannet, mens ROV-teknologien vil hjelpe oss med å effektivisere driften. Vi ser fram til å få alle leveranser på plass. 


Huon Aquaculture
  • Familieselskap opprettet i 1986 som sidegesjeft til storfedrift
  • Børsnotert siden 2014
  • Produserer og foredler i dag over 24.000 tonn laks og ørret hvert år
  • 550 ansatte
  • Kjent for blant annet spesialprodukter som røkt whisky-laks og lakse-kaviar