18.01.2018

Prosjekt ROST - Verdens raskeste ROV?

Teamet i Sperre ROV Technology nølte ikke et sekund da de ble spurt om de ville være med og utvikle en superrask ROV for seismikkselskapet Petroleum Geo-Services.
rost-01Seismikkselskapet Petroleum Geo-Services ASA (PGS) ønsket en sikrere og mer effektiv måte å fjerne uønsket groe fra utsiden på sine «GeoStreamere». Ettersom uønsket groe forringer signalene som blir plukket av de følsomme sensorene inni «Geostreamerne», er godt renhold en kritisk suksessfaktor for selskapet. De kontaktet Sperre for å høre om de var interessert i å utvikle en superrask ROV som kunne bidra i en renseoperasjon: «Prosjekt ROST» (Remotely Operated Streamer Tool) var i gang. 

Den tradisjonelle rensemetoden bruker en såkalt SCU (Streamer Cleaning Unit) som blir festet manuelt og sluppet fri i starten av streameren. Den blir drevet av vannstrømmen bakover på streameren i lengder på inntil 8 kilometer.

Tradisjonelt har all rensing foregått fra arbeidsbåt, også monteringen av SCU-en på streameren. Av HMShensyn ønsket PGS å minimere bruken av arbeidsbåt. Løsningen falt på en operasjon bestående av en ROV og et LARS-system.

- Det som er spesielt med dette prosjektet, er at ROV-en må settes ut i sjøen med en hastighet på opp mot fem knop. Det er svært uvanlig, sier Thor Olav Sperre, daglig leder i Sperre. Han forklarer at prosjektet krevde en del nytenking med tanke på utforming  av både ROV-en og LARS-systemet, hvorav sistnevnte er utviklet av Lidan Marine AB i Sverige i samarbeid med Sperre.

- I løpet av 2013 ferdigutviklet vi en prototype og fikk testet konseptet. Etter testene fikk vi mange svar på hvordan det endelige designet måtte være, sier han.

På slutten av 2014 begynte det endelige designet å ta form og nye tester ble utført i Heddalsvannet på Notodden. All utvikling innen design (mekanisk/elektronikk/programmering) samt sammenstilling har foregått i Sperres lokaler på Notodden. I løpet av 2017 har PGS utført flere tester i høy hastighet for å teste systemet til det ytterste. Den høyeste registrerte hastigheten var over ni knop!

- Vi har gjort CFD-analyser på skroget og oppdriftselementet i ROV-en, og vi har fokusert mye på hydrodynamikk for å oppnå denne hastigheten, konkluderer Thor Olav Sperre.