10.02.2015

Redningsselskapet velger Polarcirkel

Redningssentralen drar ut i hardt vær året rundt for å redde liv på sjøen og er avhengige av sjødyktige og pålitelige båter.
2015 lifeboat rescue service polarcirkel boatsBilde: En ny Polarcirkel Diving 685 med 40 knop toppfart.

Etter en grundig vurdering av ulike båtmodeller falt valget på Polarcirkel 685 Diving, sier Kristin Wiig Sandnes, Leder for distrik- og forebyggende avdeling i Redningsselskapet. Disse tøffe båtene er bygget av Helgeland Plast, et AKVA group selskap lokalisert i Mo i Rana, rett ved polarsirkelen i Nord-Norge. Tusenvis av båter har blitt bygget siden 1987, og dette robuste båtkonseptet er godt utprøvd over hele verden innen akvakultur, marin og offshore virksomhet, fritid, turisme, arktisk leting, forsvar, redning, politi, lettbåter ombord store skip osv.

Polarcirkel båtene er såkalte RBBs båter (Rigid Buoyancy Boats). Dette betyr at båten har 12mm tykke HDPE pontonger fylt med isopor, og i motsetning til vanlige RIB (Rigid Inflatable Boats) ikke vil være utsatt for punktering. Dette gjør det båtene nærmest uslåelig på pålitelighet og flyteevne, perfekt for RS som jobber under ekstreme forhold langs hele Norskekysten.Et eventyr i HDPE plast

Helgeland Plast AS begynte med produksjon av HDPE plastrør i 1971. I 1974 ble verdens første runde HDPE plastmerd produsert og levert til Lovund Sjøprodukter AS. Plastmerdene står i dag for 50% av omsetningen, mens 25% av inntektene kommer fra salg av båter. I dag produserer Helgeland Plast cirka 80 båter i året og eksporterer til kunder over hele verden.

Sikker og stabil arbeidsbåt

De nye Polarcirkel båtene vil erstatte de såkalte sommerpatrulje-båtene i RS, og brukes til forebyggende arbeid, kurs og opplæring. Dette vil være en svært trygg og stabil arbeidsplattform for distriktets aktiviteter, sier Kristin Wiig Sandnes. Båtene vil også bli brukt til å ta med eldre og funksjonshemmede på båtturer, og for å opplyse offentligheten om Redningsselskapets arbeid. Båtene vil også bli brukt til patruljering langs kystlinjen under festivaler og arrangementer. Pontongene sikrer overlegen stabilitet, noe som er spesielt viktig ved ombordstigning eller redde noen fra vannet.

V-formet skrog med 21° vinkel gir gode sjøegenskaper, og disse båtene håndterer bølger og grov sjø eksepsjonelt godt. I sving biter den seg fast og er totalt udramatisk å kjøre selv for uerfarne sjåfører.

I første omgang er det kjøpt inn fire Polarcirkel Diving 685 med enkelte spesialtilpasninger som midtstilt jockeysete og tre solide stoler i akter. Styrekonsollen er trukket langt bak for å gi best mulig plass på fordekket. En bred lem i skrogsiden gjør båten lett tilgjengelig selv for rullestolbrukere. Båten er også utstyrt med det siste innen navigasjons og kommunikasjonselektronikk.

Vi håper at vi skal få anskaffet flere slike Polarcirkel båter fordelt på flere andre distrikter langs norske kysten, men vi trenger også flere frivillige for å holde båtene i drift, avslutter Kristin Wiig Sandnes.