23.01.2017

Stor fôrflåte til Island

Arnarlax, Islands største lakseoppdretter, får våren 2017 levert en 650 tonns fôrflåte fra AKVA group. De to selskapene har etablert et godt samarbeid og AKVA group har tidligere levert to merdanlegg til Arnarlax. Den nye fôrflåten skal til anlegg nummer tre.
arnalax fl%c3%a5teMer effektiv logistikk
Fôrflåten AC 650 Panorama er rigget for 12 fôringslinjer, designet for å tåle røff sjø og har meget bra fôrlagringskapasitet. Sistnevnte er spesielt viktig på Sagaøya.

På Island produseres det ikke fôr i dag, så det må bli tilsendt fra enten Norge eller Færøyene. Da kreves det store fôrsiloer for å sikre kontinuerlig produksjon. Arnarlax bestilte først en 320 tonns flåte, men fant ut at denne flåten ikke ville dekke behovet for lagringskapasitet og doblet derfor størrelsen. Fôrflåten vil gi dem en mye mer effektiv logistikk i produksjonen fremover. Fôrflåten håndterer bølger opp til 4,5 meter signifikant bølgehøyde og har trivelige bo fasiliteter som gir oppdretterne enda bedre arbeidsforhold. Nå kan arbeiderne sitte innomhus og styre fôringen fra et moderne kontrollrom, i stedet for å stå i kjeledress i kald vestavind for å styre fôringen.

- Dette er helt klart et stort skritt fremover for den islandske laksenæringen. I tiden fremover ser jeg det som svært sannsynlig at andre aktører på Island også vil følge denne trenden og investere i teknologi som effektiviserer driften, sier salgssjef for AKVA group Nordic.


Satses stort på Island
Island har høye ambisjoner som lakseoppdretternasjon, og legger opp til en massiv vekst i årene fremover. Totalt sikter Island som nasjon mot å produsere over 150 000 tonn laks. Arnarlax er det største selskapet på Island og har i dag lisenser på 14 500 tonn, og søker nå om å få øke produksjonen betraktelig. Norske investorer har i nyere tid også kommet på banen, noe som bidrar til å fremme videre vekst. Med investeringene følger også norsk oppdrettskompetanse som vil bidra til en videreutvikling av den Islandske oppdrettsnæringen og økt satsning på kommersiell drift.

AKVA group har et mål om å bidra i utviklingen av moderniserte og effektive arbeidsplasser som samsvarer med en visjon om effektivisering og kommersiell drift på Island.

- Vi ønsker å være en viktig samarbeidspartner i det islandske oppdrettseventyret, fastslår Bø. Det er derfor givende å få levere teknologi og løsninger som samsvarer med visjon om vekst for et selskap som Arnarlax, avslutter Bø.

island arnalax