16.02.2017

Storfornøyd med fjernstyrt vaskerigg

Oppdrettsserviceselskapet Vikahav fikk i januar levert sin første Flying Net Cleaner 8 fra AKVA group. – Det er som å kjøre en Mercedes under havet, sier Frode Viken, som har bestilling inne på ytterligere en FNC-8.
djupetsfront– FNC-8 er et utrolig praktisk, driftssikkert og trygt verktøy. For det første har ikke maskinen skarpe hjul eller belter kan skade noten under vaskingen. Det reduserer rømningsfaren, og behovet for reparasjoner av noten etter vask. Det er våre kunder veldig godt fornøyde med. I tillegg brukes hele vaskeskivene og 100 prosent av vannet på å vaske noten, i stedet for å bruke opptil 60 prosent på å feste vaskeriggen inntil notveggen. Det gir et mer effektivt og bedre renhold, fastslår Viken, som er serviceleverandør for store aktører som Salmar og Marine Harvest.

Populært produkt
Vaskeriggen ble lansert på Nor-Fishing i august 2016, og det er veldig stor interesse for FNC-8 i markedet.

– Vi har allerede solgt ti maskiner, og har over 60 interessenter som ønsker en visning, så responsen har vært veldig god. Vi jobber nå med å øke produksjonskapasiteten, og har som mål å få levert opptil 30 FNC-8 i år, avslører Roy Magne Ohren, som er regionssjef i AKVA group og har 18 års erfaring med vaskesystemer.

Reduserer tidsbruk og rømningsfare
FNC-8 er utviklet av ROV-spesialisten Sperre AS, og kan oppnå en vaskeeffektivitet som er langt over det som tilbys ellers på markedet i dag. Det unike med den nye vaskeriggen er at den «svømmer» langs notlinet i merden og vasker med høytrykks sjøvann. Riggen vasker også den øverste delen av nota.

– Det er en ganske autonom maskin, som har mange smarte funksjoner som sørger for et godt resultat. Alle tilbakemeldinger vi får er entydig positive. Dette er den beste vaskeriggen oppdrettsbransjen har hatt tilgang på, og jeg er sikker på at dette vil bli normalen i bransjen, sier Ohren.

– Nå klarer vi å vaske og inspisere en 157-not på én time, en operasjon som tidligere ville tatt 15-20 minutter mer. Men vel så viktig er tryggheten vi og kundene får med FNC-8. Vi har nemlig mye mer oversikt over det vi holder på med gjennom avanserte kamerasystemer og sensorer. For å lykkes i et marked preget av tøff konkurranse er det veldig viktig for oss å investere i førsteklasses teknologi som sørger for gode, enkle og trygge arbeidsoperasjoner, og det er det vi får fra AKVA group. Vi er strålende fornøyd, og gleder oss til å ta mot ytterligere FNC-8, forteller Viken.

Mer fornøyde fisk
FNC-8 er basert på et patentsøkt prinsipp som sikrer at riggen er i balanse uansett om den vasker horisontalt, vertikalt eller opp ned. Dette gjør det enkelt for operatøren å velge den vaskeretning som er mest hensiktsmessig uansett hvilken type not man har med å gjøre.

– Å kjøre den er som en drøm – det er som å ha en Mercedes under havet. ROV-en blir styrt fra en integrert pilotstol i båten, noe som gjør prosessen veldig behagelig for operatøren. AKVA group har et meget godt verktøy her, og det er ikke tvil om at dette er en lønnsom investering for oss. Vi får høyere kapasitet, mer fornøyde kunder, og ikke minst – mer fornøyde fisk, sier Viken med et smil.

– Alle i havbruksnæringen er opptatt av å levere kvalitet, og for å levere kvalitet behøver man skikkelig utstyr. FNC-8 er et verktøy som gjør hverdagen enklere for brukeren, samtidig som den sørger for bedre resultat for oppdrettere. Det er en vinneroppskrift, fastslår Ohren.